joi, 21 octombrie 2010

CURSURI - Regie de Film

- Ateliere de limbaj audiovizual – scenaristică, regie, imagine, editare şi producţie de film.
- Exerciţii de limbaj cinematografic pornind de la un fragment literar, de la o fotografie, pictură sau secvenţă de film.
- Exerciţii pentru stimularea creativităţii – descoperirea ideii cinematografice.
- Crearea personajului de film.
- Dezvoltarea dialogului într-un scenariu de scurt metraj.
- Noţiuni de cultură cinematografică – istoria filmului, curente şi genuri în cinematografia mondială.
- Arta regiei de film: planul cinematografic, secvenţa cinematografică, decupajul regizoral, repetiţiile cu actorii în platoul de filmare, unghiurile de filmare şi mişcările aparatului de filmat.
- Tehnici de iluminare în platou pentru filmări interioare şi exterioare.
- Decupajul regizoral, tehnica de montaj în spot publicitar, videoclip, televiziune, film documentar şi fictiune.
- Realizarea castingului de film. Scenografia de film. Arta actorului de film.
- Noţiuni de producţie cinematografică – căutarea unor surse de finanţare, bugetarea unui film, etc.
Secvenţa cinematografică. Unghiul de filmare. Mişcări de aparat. Decupajul cinematografic. Istoria cinematografului. Imaginea cinematografică. Curente în cinematografie. Genuri cinematografice. Producţie cinematografică. Castingul de film. Actoria de film. Editarea video. Spot-ul publicitar. Videoclipul. Elemente de televiziune. Realizarea unui film de scurt metraj.

Scenaristica
Ideea cinematografică; tema cinematografică; cum se ajunge la o idee cinematografică; exerciţii pentru stimularea situaţiilor de cinema; 36 de situaţii dramatice; tipologii de personaje de cinema; firescul în cinema; realizarea unor situaţii vizuale pornind de la o temă; vizualitate literară si vizualitate filmică; elemente de transpunere vizuală a unui text; scrierea şi analiza dialogurilor de film; construirea unei acţiuni cinematografice; realizarea unor situaţii vizuale pornind de la o fotografie; realizarea unor dialoguri pornind de la o temă dată; personajul în film, personajul în literatura, personajul în arta plastică.

Limbajul cinematografic/Planul cinematografic/Unghiul de filmare, miscari de aparat
Compoziţie cinematografică - elemente de compoziţie cinematografică; elemente de compoziţie plastică şi fotografică; trecerea de la un plan cinematografic la altul.

Încadraturi
P.Ans - plan ansamblu; P.G - plan general; P.I.. - plan întreg; P.A. – plan American; P.M. - plan mediu; P.P. – prim plan; G.P- gros plan; P.D. - plan detaliu; mişcarea personajului în cadru; dialogul personajelor în cadru; profunzimea în cadru; mizanscena filmică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu